Pepparkakshus är en tradition hos familjen Wulfing. Här finner ni alster vi gjort under våra pepparkaksbak under många år. Traditionen med att baka pepparkakor har ganska långa anor och började på sextiotalet med ett vanligt pepparkakshus som vi gjorde så stort som bakplåtarna tillät.
Pepparkaksdegen är ett gammalt recept med riktig sirap. Det är luciapepparkakor från mammas/farmors Rose-Maries gamla kokbok från 50-talet. Pepparkaksdegen sätts några dagar innan själva pepparkaksbaket och vilar sedan tills det är dags att baka. Då det är cirka 12 kg deg så finns det ingen hushållsmaskin som orkar med allt mjöl. Således startar själva bakdagen med en intensiv knådning så att resterande 7 kg mjöl kommer in i pepparkaksdegen.
Under åren har vi byggt många olika byggnader varav de mer spektakulära är Vasaskeppet, Taj Mahal, Turning Torso, Eiffeltornet och Globen. Grunden är att allt skall vara pepparkakssdeg och självbärande. Ibland måste vi dock ge upp denna princip. När vi byggde Turning Torso byggde vi runt ett rör. Men Eiffeltornet och Globen är bara pepparkaksdeg och det är vi glada för.
Det krävs ofta en hel del påhittighet för att klara av byggena. Byggarnissarna testas friskt inom geometri, konstruktion, dekor och snillrikhet. Det letas friskt i huset efter lämpliga formar att bygga deg runt. Kronan på verket är dock garneringen vilket kräver såväl stadig hand som fantasi och kreativitet.
Glädjen att bygga och tillverka allt från små fyrkanter till avancerade välvda bitar finns hos alla som är med och bakar. Vi brukar vara 10+ som bakar i 10+ timmar. Alla är inte med hela tiden, men alla bidrager genom att smaka på pepparkaksdegen, kavla pepparkaksdegen samt att sätta ihop och dekorera pepparkakshuset.